2021. jan 27.

A karcsai templom

írta: Gereczi_Botond
A karcsai templom

Templomtúra_2. rész

Szülőföldem szép határa

Második terepi napomon a Bodrogközbe látogatok, és felkeresem a johanniták által épített karcsai templomot. A községről már most elmondhatom, hogy nagyon nehéz megközelíteni, mert minden fontos úttól távol helyezkedik el. Ez azonban a település szerencséjére is vált, különösképpen a második világháborúban. Még ekkor sem voltak harcok Karcsa közelében, így a helyi templom sem pusztult el.

A karcsai templom [1][2][3][4][5]

Karcsa a magyarországi Bodrogköz északi részén található a szlovák határon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (ld. a cikk végi térképen). Lakossága kb. 1850 fő.

A község legnagyobb értéke a román stílusú templom, mely a csarodai templomnál is régebbi. Bizonyítható, hogy a templom kör alapú egysége (szentély) a 12. század elején már állt. A hosszanti templomrésszel a kör alapú templomot a 13. században egészítették ki a johanniták. Eredetileg a téglalap alapúra tervezett rész toronnyal készült volna el, ám 1282-ben az építkezés félbemaradt, mert a falu a helyi ispán birtoka lett, és a johanniták elhagyták Karcsát. Így a háromhajós templom végül majdnem négyzetes alapú lett torony nélkül. A templomba ezért harang sem került. A nyugati kapun azonban impozáns, dongaboltozatos kapu épült. A harang helyének szerepét a csarodai, és a tákosi templomhoz hasonlóan egy fából ácsolt harangláb tölti be a huszadik század második felében történt felújítások óta.

1. ábra: A Karcsai Református Egyházközség temploma. A képen jól látszik a kör alapú szentélyrész, amely a templom legrégebben épült egysége, és rokonságot mutat a keleti kereszténység templomaival.
Forrás: Karcsa (AKPH_66) • Pecsételőhely » TERMÉSZETJÁRÓ - FÖLDÖN, VÍZEN, KÉT KERÉKEN (termeszetjaro.hu) (utolsó letöltés: 2021.01.22.)

A templom 1527-től a protestáns felekezetek birtokába került. A templom állapota a 18. század elejére vészesen leromlott, ekkorra már csak a falai álltak, így szükségessé vált felújítása, melyből az elsőre 1767-ben került sor. (Megj.: ekkor épült a tákosi templom, a csarodai templom mennyezete is mindössze 10 évvel később). 1873-ban leégett, az új tetőszerkezetét fából készítették el Schulek Frigyes tervei alapján, 1896-ban.

2. ábra: A karcsai templom belső tere
Forrás: BAZ Értéktár - ÉRTÉKEINK (utolsó letöltés: 2021.01.22.)

A Karcsai Református Egyházközség templomának építőanyagát nem a templom közvetlen környezetéből nyerték. A templom építőanyaga a Zempléni-hegységből származik a különböző források alapján, azonban az építőanyaghoz használt kőzet neve egyik forrásban sem lelhető fel. Mindösszesen annyi állapítható meg, hogy a nem túl díszes déli kapuja vörös trachitból készült. Ennél többet csak a helyszíni terepbejárás alkalmával fogok tudni (remélhetőleg) megállapítani.

Az építményből kiemelendő a Magyarországon nem gyakori, kör alapú szentély (rotunda), melynek hat fülkéje (karéja) van. Ehhez hasonló épület a közelben csak Gerény (Ungvár része) (ma Ukrajna), távolabb Kiszombor (Csongrád-Csanád megye) településeken emeltek, de néhány helyen a Dunántúlon is előfordul. A Magyar Királyságból nem sok maradt fenn, de az egykori keleti keresztény vallási többségű országokban (pl. Örményország, Grúzia) jóval gyakrabban találkozhatunk ezzel a kivitelezéssel.

3. ábra: A karcsai templom rotundája belülről
Forrás: tirek.hu/lap/karcsa/galeria/mutat/9543/?oldal=8393 (utolsó letöltés: 2021.01.22.)

 

Források:

[1] Karcsa (település) – Wikipédia (wikipedia.org)

[2] Karcsai református templom – Wikipédia (wikipedia.org)

[3] Árpád-kori műemléktemplom | karcsa.hu

[4] www.tirek.hu/lap/karcsa/cikk/mutat/templom/

[5] Magyar Nagylexikon X.; 568. o., Karcsa szócikk; Magyar Nagylexikon kiadó, 2000.

Szólj hozzá

Karcsa Templomtúra