2023. aug 04.

III. Az Ibériai Pirit Öv bányászati múltja

írta: Gereczi_Botond
III. Az Ibériai Pirit Öv bányászati múltja

Az Ibériai Pirit Öv ércesedésének kialakulása, bányászata és környezeti problémái

Vissza                                                                                              Tovább

Tartalomjegyzék

Az Ibériai Pirit Öv talán az egyik leghosszabb múltra visszatekintő bányavidék. A folyók üledékeinek vizsgálata, illetve régészeti tanulmányok Kr. e. 2500-tól már teljes bizonyossággal mutatják a bányászati tevékenység megkezdődését (Olías Álvarez et al., 2008), de a különböző szerzők igen különböző időpontokat adtak meg a bányászati tevékenység kezdő időpontjára: Dixon (1979) Kr. e. 3000-ről, Inverno et al. (2015) Kr. e. 4000-ről számolt be, míg Tornos (2008) már Kr. e. 4500 évvel ezelőtt is bizonyítottnak látja a bányászat beindulását. Olías & Nieto (2015) arról számolt be, hogy Huelvától 30 km-re, északra (az Ibériai Pirit Öv déli részén) olyan régészeti leletre bukkantak, ahol az As, Cu és Zn anomálisan magas koncentrációját mérték a Krisztus előtti VI.-IV. évezredből, ugyanakkor azt hozzáteszik, hogy nagymérvű koncentráció növekedést a Krisztus előtti III. évezredből észleltek, és ezzel együtt szignifikánsan csökkent az erdőkhöz köthető pollenek mennyisége az üledékben, ami akár összefüggésben állhat a kohászat beindulásával és annak hatalmas fűtőanyag igényével.

Abban azonban mindegyik szerző egyetért, hogy a bányászati tevékenység intenzitása a Római Birodalom idejében ugrott meg jelentősen. Ezt grönlandi sarkvidéki jégminták ólom és réz izotópos vizsgálatai is alátámasztották: az időszámításunk kezdete körüli időben a jéggel együtt megfagyott ólom mintegy 70%-a erről a vidékről eredeztethető. Ugyanezt az eredményt mutatja a réz koncentráció vizsgálata is a jégben. Mindez talán érzékletesen kifejezi, hogy mekkora bányavidék is volt az Ibériai Pirit Öv ebben a korban, és hogy ezzel együtt mekkora környezetszennyezéssel járt a fejtés (Olías Álvarez et al., 2008; Olías & Nieto, 2015). Tornos (2008) alapján a római idők folyamán összesen mintegy 20 millió tonna ércet termeltek ki a Rio Tinto-i, és a tharsisi bányavidéken, pusztán analogikus eszközökkel. A rendkívül kemény kitermelési munkát embertelen életkörülmények között, rabszolgákkal végeztették el. Sajnos azonban a vájárok életkörülményei egészen az első erős, modernkori szakszervezetek megjelenéséig nem sokat javultak (Tornos, 2008).

A Római Birodalom hanyatlása után az érckitermelés sokkal kisebb intenzitással folyt tovább, egészen az 1860-’70-es évekig. Spanyolországnak ez az időszaka politikailag rendkívül instabil volt, forradalom forradalmat követett, és a még megmaradt spanyol gyarmatokon, pl. Kubán is lázadások törtek ki. Ennek ellenére a kapitalista berendezkedés és az egyre lazább törvények kedveztek az elsősorban angol tulajdonú bányacégeknek, akik így sorra nyitották meg a bányákat az Ibériai Pirit Övben. Az 1890-es évekre már több, mint 30 angol tulajdonú bányacég létezett Spanyolországban (pl. Rio Tinto Group, Tharsis Sulphur and Copper Co.), és a spanyol export 20%-át a nyersanyagkivitel tette ki. Ennek 20%-át Anglia irányába értékesítették (Escobar & Posse Andrada, 1991).

A Rio Tinto Csoport 1873-ban kezdte meg tevékenységét a Rio Tinto folyó forrásvidékének környékén. Az akkor angol és francia tulajdonban lévő Rio Tinto Csoport (Rio Tinto Group) rendkívül alacsony áron felvásárolta a Rio Tinto-i érctelep bányászati jogát az éppen akkor frissen köztársasággá kikiáltott Spanyolországtól (Escobar & Posse Andrada, 1991), és a következő évtizedekben mindenféle adó megfizetése alól is mentességet élveztek [3]. Ez volt az első vállalat, amelyik gépek bevonásával végezte itt a bányászatot (ld. 9. ábra). Bár a Rio Tinto cégcsoport 1954-ben kénytelen volt megválni bányászati jogaitól Spanyolországban (feltehetően azért, mert a Franco-féle diktatúra a cég számára kedvezőtlen rendeleteket hozott, bár a Rio Tinto Group honlapján a csökkenő érchozamra hivatkoznak), mára a legnagyobb bányászati óriáscéggé nőtte ki magát (Dixon, 1979; Olías Álvarez et al., 2008; [3]). Példának okáért ez a cégcsoport szándékozott volna Szerbiában is lítiumbányát nyitni, aminek engedélyeit a szerb kormány az igen heves tüntetések miatt kénytelen volt 2022 januárjában visszavonni [4].


9. ábra: A Rio Tinto Group munkatársai 1900-ban, egy feldolgozócsarnokban

(forrás: aytoriotinto.es)

A Tharsis Sulphur and Copper Co.-t 1866-ban alapította meg skót tulajdonosa. A cég Tharsis és La Zarza (ld. 4. ábrán, 30., ill. 27. számmal) térségében végzett bányászati tevékenységet. A Franco-féle diktatúra idején hasonló sorsra jutott a cég, mint a Rio Tinto Group, csak ez esetben spanyol tulajdonosok vásárolták fel a vállalatot a hetvenes évek folyamán, így a cég egészen 2006-ig létezett (Escobar & Posse Andrada, 1991).

A külföldi tulajdonú bányák olyan sikeresen tudták fokozni a kitermelést, hogy a 20. század elején a világ kitermelt piritjének 55%-a az Ibériai Pirit övből került ki (Olías Álvarez et al., 2008).

Az Ibériai Pirit Övben a XX. század végére az egyre csökkenő igény és az alacsonyodó felvásárlási árak miatt sorra zárták be a bányákat, így a XXI. század eleje válságos időszak volt a régió bányászata szempontjából. Ebben a korban csak kevés bánya működött. Ezek közé tartozik pl. az 1977-ben felfedezett Neves Corvo [5]. A XXI. század elejétől azonban nyilvánvalóvá vált, mára pedig végképp, hogy a gyarmatok nélküli Európa nyersanyagok (pl. ércek, szénhidrogének, stb.) nélkül nem tud versenyképes gazdaságként működni a világ más fejlett gazdaságaihoz képest (pl. Kína, USA) (Fornea & Pintér, 2020). Ezért ismét előtérbe került a terület nyersanyagainak kutatása, és kitermelése, melyet számos cég végez a területen. 2022 májusában több ilyen céget is volt szerencsém meglátogatni Délnyugat-Spanyolországban, és mindenhol igen intenzív kutatásra és/vagy kitermelésre utaló tevékenységet láttam (ld. 7. és 10. ábra).

10. ábra: Félbevágott fúrómag Cobre Las Cruces-ből. A mintában jól látszik a stockwork szövettel megjelenő szulfidérc az agyagpalában, illetve a másodlagos kvarcerek.

Vissza                                                                                              Tovább

Tartalomjegyzék

Szólj hozzá

Spanyolország Portugália Erasmus+ Erasmus+ Spanyolország Ibériai Pirit Öv